Op deze pagina vindt u op alfabetische volgorde de kunstenaars die verbonden zijn aan onze galerie met een korte biografische noot en zo mogelijk een link naar hun website.
_________________________________
Lutz Anders
Lutz Anders (1956) is een kunstenaar uit Berlijn. Hij is grafisch geschoold en sinds 1976 actief als kunstenaar. Zijn hoofdmetier is de typografie, maar graag maakt hij uitstapjes naar collage en mail art. Anders organiseert geregeld zelf mail art calls, zoals ‘Life is a cabaret’ in 2022 waaraan honderden kunstenaars deelnamen uit 43 landen.
___________________________________
John M. Bennett
John M. Bennett, (1942) studeerde Engels en Spaans. Van 1969 tot 1976 werkte hij als assistent-professor Spaans aan de Ohio State University. Bennett was vrijwillige poëzietherapeut in het Central Ohio Psychiatric Hospital van 1979 tot 1986.
Van 1975 tot 2005 was hij redacteur van het tijdschrift voor visuele poëzie Lost and Found Times. Sinds 1998 is hij curator van de Avant Writing Collection, de William Burroughs Collection en de Cervantes Collection van de bibliotheek van de Ohio State University.
Hij is nog altijd zeer actief in de visuele poëzie, experimentele teksten en mail art.
http://www.johnmbennett.net/
___________________________
Ryosuke Cohen
____________________________________
Carlien Dubben
Meer op: www.carliendubben.nl
________________________________________
is een mail artist uit Imperia, Italië die inmiddels al jaren actief is in de internationale mail-artwereld. In zijn zendingen kiest hij graag voor collage en eenvoudige fotobewerking, waarmee hij het beeldmateriaal dat toeschouwers dagelijks voorgeschoteld krijgen, grotesk en onaantrekkelijk maakt. Door het slordige gebruik van stempels, het negeren van conventies als de gulden snede of balans en rauwe handgeschreven tekst benadrukt hij graag het bijzondere ontbreken van esthetiek.
_______________________________________________
Dystatic
Dystatic is een mail artist uit Edmonton, Canada. Naast collages en doorgeef-mail art heeft hij zich toegelegd op het maken van zines en grafisch werk. Geregeld laat hij een international mail art call uitgaan. Een grote liefde heeft hij voor katten, planten en recepten. Hij blogt onregelmatig op zijn blog https://dystatic.blogspot.ca
________________________________________________
Piet Franzen (1940-2024)
volgde zijn kunstopleiding in Haarlem en vestigde zich in 1995 in Leiden waar hij zij eigen galerie SIDAC bestierde. Sinds de jaren zestig was hij gegrepen door de kunst van FLUXUS. Hij legde zich toe op schilderen, tekenen, collages en mail art. In zijn projecten speelt de uitwisseling met publiek en activistische ideeën een grote rol. Zijn grotere kunstwerken zijn regelmatig te zien geweest in de Randstad, zijn mail art is opgenomen in collecties over de hele wereld, waaronder het Frans Hals Museum in Haarlem. Begin september 2024 overleed Franzen in zijn woonplaats Leiden.
________________________________________________
Rieneke Gollnau
(1950) heeft na haar opleiding Academie Minerva te Groningen en de lerarenopleiding tekenen en textiel zich al bijna veertig jaar lang breed ontwikkeld in allerlei technieken, van linosnede tot schilderen in acryl. Steeds terugkomend in haar werk is de liefde voor Groningen en het Groninger landschap. Sinds een paar jaar heeft zij zich toegelegd op kleurpotlood. Rieneke woont en werkt in Onderdendam.
Meer op: www.rienekegollnau.nl
____________________________________________
Pitt L. Grosse is een Friese kunstenaar uit Nedersaksen. Hij is een veelzijdig mens. Ooit was hij leraar, daarna werd hij huisman en is in de eerste plaats kunstenaar. Internationaal is hij bekend als mail art vertegenwoordiger onder de afkorting PLG. Alom wordt hij geprezen voor zijn objectkunst. Zijn grootste passie is het vervaardigen van kunstkijkkastjes. Werk van Grosse wordt geëxposeerd over de hele wereld in mail art –exposities.
____________________________________________
Henry Hes
Henry Hes (1946) is een dichter, die schrijft in het Nederlands en in het Gronings, woonachtig te Lewenborg. Hij heeft tal van publicaties in het Gronings en Nederlands op zijn naam staan. Sinds 1966 is hij een bekend gezicht in Groningen toen hij met lang haar en het blad LUCA de gemoederen beroerde. Sindsdien heeft hij meegewerkt aan vele tijdschriften, waaronder KLADBLOK en maakte deel uit van verschillende redacties. In 1990 werd zijn werk gewaardeerd met de Wilhelmina Sifkesprijs, een prijs voor Nedersaksische literatuur in de stad Leer.
__________________________________________
Janus
Janus is de kunstenaarsnaam van Eberhard Janke uit Berlijn. Janus is inmiddels al jaren actief in de internationale mail-artwereld. De nadruk in zijn kunstuitingen ligt op grafiek, stempels en tekstopmaak. In de serie ‘Edition Janus’ brengt Janus onregelmatig een artzine uit rondom een bepaald thema dat soms gepaard gaat met een mailart call. Eén van de laatste afleveringen van Edition Janus was gewijd aan de Groninger Hendrik Werkman, volgens Janus de geestelijke vader van de mail art.
__________________________
Petra van Kalker
Petra van Kalker is in 1978 aan ABK Minerva Groningen afgestudeerd in de disciplines tekenen en grafiek. Sindsdien heeft haar kunst zich ontwikkeld op allerlei terreinen: schilderen, sculptuur en assemblages. Haar werk karakteriseert zich als poetisch figuratief. Petra's werk is opgebouwd uit lagen en bevat basissymbolen als boten, vissen, handen, hoofden en huizen. De laatste jaren is zij vooral bezig met kleine sculpturen, soms maakt zij uitstapjes naar de schilderkunst.
Meer op: petravankalker.exto.nl
__________________________________________
Johann Leschinkohl
Johann Leschinkohl (1948, geboren in Vukovar) is een schilder, tekenaar en mail art kunstenaar gevestigd in Berlijn. Na een opleiding als letterzetter in Mainz richtte hij de Mainzer Zondagsschilders op. Jarenlang was hij werkzaam in de grafische industrie. In 1985 verhuisde hij naar Berlijn – Neukölln en bestierde daar de WUK Drukkerij tot 2018 en ontmoette zo vele kunstenaars. In zijn werk heeft hij een voorkeur voor viltstift en wasco op verschillende dragers, maar vaak op karton. Zijn tekeningen zijn explosies van kleur met fantastische figuren en bizarre arrangementen. Zelf noemt hij zijn stijl ‘BULBRO’. Leschinkohl heeft inmiddels in de hele wereld geëxposeerd, vooral met zijn mail art bijdragen.
_________________________________________
Alexander Limarev
Alexander Limarev is een kunstenaar uit Novosibirsk, Siberië. Hij dicht, fotografeert, maakt grafische ontwerpen en is actief in de mail art. Hij heeft geparticipeerd in meer dan 800 zogeheten mail art calls. Sinds 2013 exposeert hij geregeld buiten Rusland, voornamelijk in Duitsland.
_______________________________________________
Ruggero Maggi
Ruggero Maggi (1950, Turijn) ontdekte de visuele poëzie in 1973. Vanaf 1975 zette hij de eerste stappen in de internationale mail art en is sindsdien één van de meeste toonaangevende mail art kunstenaars van de wereld. Hij heeft vele projecten zelf georganiseerd en is geregeld gastcurator. Zijn onderwerpen variëren van maatschappelijke betrokkenheid zoals een project over de Amazone in 1979 tot de pure viering van de kunst, zoals een project over Michelangelo aan het werk in 2008. Werk van Maggi is opgenomen in diverse museumcollecties in Europa en Amerika. Tegenwoordig woont en werkt Maggi in Milaan.
____________________
Rieka Oijnhausen
Rieka Oijnhausen is een kunstenaar uit Groningen, woonachtig in Vinkhuizen. In 1986 studeerde zij af aan de Academie Minerva te Groningen. Zij heeft zich toegelegd op de grafische techniek: zeefdrukken in combinatie met fotografie en tekenen.
Zeefdrukseries van Rieka zijn onder meer: Experiment, Walzer Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch, Uzes / Arles – Frankrijk, New York en Egypte.
____________________________
Petros Panagiotis Orfanos
Petros Panagiotis Orfanos (1991) is een 'art practitioner' met als basis Amsterdam. Momenteel is hij bezig met de opbouw van platformen die performances registreren: 'contexts which stage combinations of live art documentation'.
__________________________________________
Joanna Paszkiewicz
Adam Roussopoulos is een kunstenaar uit Minnesota (Verenigde Staten). Hij is grafisch geschoold en heeft zich de laatste jaren toegelegd op het maken van kunstpostzegels, waarbij zijn boek ‘A Brief History of Something’ een overzicht biedt van zijn grote productie van 2019 tot en met 2021. Roussopoulos is een graag gezien mail artcontribuant vanwege het hoge niveau van zijn artistamps. Naast postzegelskunst houdt hij zich bezig met stempelkunst. Het meest recente project is ‘Rubber Portraits of Currently Active Mail Artists’. Adam maakt van een ingezonden pasfoto een rubber stempel en verwerkt die in mail art-bijdragen.
Marius de Schaar is knipkunstenaar actief sinds 2010. Hij knipt 'Nieuw Hollands Knipwerk' en put zijn inspiratie uit zijn directe omgeving. Stofzuigers, tandpasta en katten zijn onderwerpen in zijn werk. Speciaal is hij geinteresseerd in de architectuur van hedendaags Nederland. Hij werkt ook in opdracht.
Meer op: mariusdeschaar.exto.nl
Marjan Segbroek (1966) woonde eind jaren negentig in de stad Groningen en maakte een serie gouaches van stadsgezichten die toen alledaags waren, maar nu uit een exotische wereld lijken te stammen. Tegenwoordig woont en werkt Segbroek in Den Haag waar zij zich heeft toegelegd op conceptuele kunst die ze onder verschillende pseudoniemen publiceert en exposeert.
___________________________Subreal Alchemy is het alter ego van David Stanley Aponte, een schilder, graficus, dichter,en DJ. Hij uit zich onder verschillende personae, waarvan Subreal Alchemy de meest gebruikte is. Zijn inspiratie haalt hij uit avant-garde kunst uit de 20e eeuw zoals Dada, Fluxus en Punk. Aponte speelde underground muziek in Chicago, Dallas en Berlijn en woont en werkt sinds een jaar of tien in Philadelphia, waar hij voor een groot deel van zijn tijd bezig is met het opzetten van mail art netwerken.
______________________________
Ted Träger (1985) is een mail art kunstenaar uit Long Beach, California. Hij is sinds ongeveer 2015 actief in de internationale mail art-wereld. Mail art als kunstvorm bestaat sinds de jaren zestig. Kunstenaars wereldwijd sturen elkaar vervreemdende en onbegrijpelijke post toe. Sinds 2010 is mail art bemoeilijkt door de enorm gestegen portoprijzen wereldwijd en de restricties die postdiensten stellen aan formaat en inhoud van post. Träger publiceert in bekende netwerken als Braincell en IUOMA, maar ook in het Groningse tijdschrift KLADBLOK.
______________________________________________
Guido Utermark
Guido Utermark (1960) is een kunstenaar en dichter uit Den Haag. Als dichter is hij vooral actief met gevonden teksten en neo-dada. Van zijn hand verschenen verschillende bundels, waaronder ‘Ik kan je alles uitleggen’ en ‘Wel verbinding geen contact’. Als beeldend kunstenaar legt hij zich toe op collages met een ironische inslag vaak in zwart wit met sober kleurgebruik. ‘Het lot doet wat het wil’ is daarop een uitzondering. Verder is hij een goede bekende in de mail art wereld.
_____________________________________________
Pieterke Vank
Pieterke Vank (1991) studeerde aan de AKI Enschede en via omzwervingen woont ze tegenwoordig in Losdorp. Vank onderzoekt in haar expressie een mix van graphic novel, collage en cartoon. Snelle lijnen, viltstift en uitgescheurde stukken uit kranten en tijdschriften kenmerken haar werk. Graag kiest ze de rauwe vorm van de postmoderne kunst: postpunk en street art in plaats van het gestileerde digitale. Vorm en boodschap zorgen samen voor een verfrissende originaliteit. Werk van Vank is opgenomen in diverse privé collecties. Ze exposeert op onregelmatige basis. Illustraties van haar hand zijn verschenen in onder meer het tijdschrift KLADBLOK.
________________________________________________
Magriet van der Werff (1961) woont en werkt in Groningen (Vinkhuizen). Na jarenlang als jurist diverse staf- en adviesfuncties te hebben vervuld, is zij nu actief als zelfstandig kunstenaar en coach persoonlijk leiderschap. Eind 2015 begon ze met het maken van collages en in 2017 had zij haar eerste expositie in Het MOW te Bellingwolde. Daarna volgde een reeks aan exposities in Groningen en wijde omtrek.
Meer op: vanderwerff.exto.nl
Jan Zantingh is een kunstenaar uit Hoogkerk. Hij is autodidact. Na het bezoek aan een expositie van Henk Helmantel in 2013 nam hij het palet op en begon te schilderen met een grote gedrevenheid. Het onderwerp van zijn werk is bijna altijd stadsgezichten van onze mooie stad Groningen. Jan: ‘Er zijn zoveel mooie plekjes te vinden die ik graag vastleg als realistische stadsgezichten in olieverf. Veel ideeën krijg ik via ‘google maps’ of door de stad af te speuren’. Naast vrij werk, maakt Jan ook schilderijen in opdracht. Meer van Jan’s oeuvre is te zien op zijn eigen website: www.janzantingh.nl
Reacties
Een reactie posten